FSMVÜ | TÜBİTAK destekli “Mobil Adli Belge İnceleme Cihazı” Teknofest 2020’de finalde
TÜBİTAK destekli “Mobil Adli Belge İnceleme Cihazı” Teknofest 2020’de finalde

Biyomedikal Mühendisliği öğrencilerimiz Beyza Nur Çayır, Aleyna Sarıgül ve Eda İlkhan’ın TÜBİTAK destekli projeleri “Mobil Adli Belge İnceleme Cihazı”, Teknofest 2020’de finalde yarışacak.

Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencileri Beyza Nur Çayır, Aleyna Sarıgül ve Eda İlkhan tarafından Doç. Dr. Sadullah Öztürk danışmanlığında hazırlanan “Mobil Adli Belge İnceleme Cihazı” projesi adli belge içerisinde yapılan sahteciliklerin belirlenmesinde düşük maliyetli bir çözüm sunuyor. Öğrencilerimizin TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği kapsamında desteklenmeye değer görülen “Mobil Adli Belge İnceleme Cihazı” projeleri, Teknofest 2020 İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sosyal İnovasyon kategorisinde ikinci olarak finalde yarışmaya hak kazandı.

Mevcut durumda, adli belge içerisinde yapılan herhangi bir sahtecilik, laboratuvar ortamında yalnızca uzman kişiler tarafından kullanılabilen, yüksek maliyete sahip cihazlarla uzun bir süreçte belirlenebiliyor. Belge incelemelerinin daha kısa sürede yapılmasını sağlamak amacıyla öğrencilerimiz tarafından hazırlanan Mobil Adli Belge İnceleme Cihazı projesi ile belgede yapılan değişiklikleri tespit edebilecek düşük maliyetli ve prototip geniş spektrum aralığına sahip, anlık görüntü alınmasını sağlayan portatif bir cihaz geliştirilecek.