FSMVÜ | Belge Sahteciliğini Ortaya Çıkaracak Düşük Maliyetli Üstün Nitelikli Bir Proje
Belge Sahteciliğini Ortaya Çıkaracak Düşük Maliyetli Üstün Nitelikli Bir Proje

Biyomedikal Mühendisliği öğrencilerinin “Mobil Adli Belge İnceleme Cihazı” projeleri TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği kapsamında desteklenmeye değer görüldü.

Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Beyza Nur Çayır, Aleyna Sarıgül ve Eda İlkhan tarafından Doç. Dr. Sadullah Öztürk danışmanlığında hazırlanan “Mobil Adli Belge İnceleme Cihazı” projesi adli belge içerisinde yapılan sahteciliklerin belirlenmesinde düşük maliyetli bir çözüm sunuyor. Mevcut durumda, adli belge içerisinde yapılan herhangi bir sahtecilik, laboratuvar ortamında yalnızca uzman kişiler tarafından kullanılabilen, yüksek maliyete sahip cihazlarla uzun bir süreçte belirlenebiliyor. Belge incelemelerinin daha kısa sürede yapılmasını sağlamak amacıyla öğrencilerimiz tarafından hazırlanan Mobil Adli Belge İnceleme Cihazı projesiyle ise belgede yapılan değişiklikleri tespit edebilecek düşük maliyetli ve prototip geniş spektrum aralığına sahip, anlık görüntü alınmasını sağlayan portatif bir cihaz geliştirilecektir.

Belgede yapılan her türlü değişikliği, floresans etkide ortaya çıkabilecek farklılıkları gözlemleyebilmek için literatürdeki mevcut örneklere kıyasla karanlık kaldığı belirlenen bölgelere hitap eden aydınlatma ekipmanları kullanılarak veri zenginliği elde edilecektir. Zenginleştirme işlemleri “Görünür, Kızılötesi ve Ultraviyole” bölgede kullanılan ledlerin dalga boylarının aralığı arttırılarak gerçekleştirilecektir. Çeşitli dalga boylarının belge üzerine yansıtılması ile oluşan görüntü karakterizasyonları yapılarak, belgedeki fiziksel değişiklikler ortaya çıkarılacaktır.

Beyza Nur Çayır, Aleyna Sarıgül ve Eda İlkhan’ın birlikte hazırladıkları TÜBİTAK destekli proje, düşük maliyetle maksimum faydayı benimseyen bir cihazın üretilmesini hedefliyor.