FSMVÜ | Mühendislik Öğrencilerinin Damar Görüntüleme Cihazına TÜBİTAK Desteği
Mühendislik Öğrencilerinin Damar Görüntüleme Cihazına TÜBİTAK Desteği

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin “Hiperspektral Görüntüleme Tekniği ile Çalışan Portatif Damar Görüntüleme Cihazı” isimli projeleri TÜBİTAK’tan destek kazandı.

Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencileri Osman Alpcan Özcan, Ümmühan Zengin ve Müberra Aydın’ın Doç. Dr. Haydar Özkan danışmanlığında hazırladıkları “Hiperspektral Görüntüleme Tekniği ile Çalışan Portatif Damar Görüntüleme Cihazı” isimli projeleri, TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye değer görüldü.

Taşınabilir damar görüntüleme cihazı

Geleneksel metotlar kullanılarak, şok durumunda, hipotansiyon (düşük tansiyon) hastalarında, travmalarda, yanık durumlarında, bebeklerde, yaşlılarda ve obezite hastalarında damar yolu açılacak damarların tespit edilmesi aşamasında sağlık personeli türlü zorluklar yaşayabilmektedir. Bu zorluklar beraberinde damarın hasar görmesine, hasta memnuniyetindeki düşüşe ve zaman kaybına sebep olmaktadır. Hasta memnuniyetini ve bununla birlikte sağlık personelinin performansındaki verimliliği artırabilmek amacıyla Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından taşınabilir damar görüntüleme cihazı tasarlanacak.

Tasarlanacak cihazda damar görüntülerinin elde edilmesinde ana etken alyuvarlarda taşınan hemoglobin proteini olacak. Yüzeye yansıtılacak yakın kızılötesi ışığın hemoglobin tarafından soğurulması ile elde edilen görüntüler kullanılacak. Damarların en iyi şekilde görüntülenebilmesi için 3 farklı dalga boyunda (840, 890, 940 nm) görüntüler alınarak hiperspektral görüntüleme tekniği uygulanacak. Böylece yeni bir damar görüntüleme cihazı geliştirilecek.