FSMVÜ | Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahattin KARAGÖZOĞLU’nun makalesi
Haberler

Üniversitemiz  Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bahattin KARAGÖZOĞLU’nun  “Eğitimin Toplumların Gelişmesindeki Rolü” başlıklı makalesi, İstanbul Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim ve Kültür Dergisi olan BAHÇEM de yayınlandı.

Sayın KARAGÖZOĞLU makalesinde ilmin gerekliliğinden bahsederek gerçek eğitimin önce boşaltma, temizleme, arıtma daha sonrasında ise ziynetleme, donatma ve süsleme işlemleri ile mümkün olacağını belirtmiştir. Teknolojinin kazanılması için gerekli özelliklerden bahseden Prof. Dr. Bahattin KARAGÖZOĞLU, ülkemizin hızla kalkınmakta olduğunu, jeopolitik konumunun bu ilerlemede avantaj sağladığını, bu avantajı kullanarak AR-GE yatırımlarına ve vasıflı iş gücüne olumlu yön vermemiz gerektiğini belirtmiştir.  Sadece akademik çalışmalarla fazla bir yol katetmemizin mümkün olmadığını vurgulamıştır.

Gelişmiş toplumların özelliklerinden bahseden KARAGÖZOĞLU, zengin ve fakir ülkeler arasındaki farkın; ülkelerin yaşı, yüzölçümü, tabii kaynakların farklılığından kaynaklanmadığını belirterek, zengin ülkelerde ;

1. Temel ilke olarak etik
  2. Tutarlılık
  3. Sorumluluk
  4. Yasalara ve yönetmeliklere saygı
  5. Başkalarının haklarına saygı
  6. İş sevgisi
  7. Tasarruf ve yatırım gayreti
  8. Büyük iş yapma arzusu
  9. Dakiklik

gibi özelliklerin uygulandığını bu yüzden de zengin ve ilerlemiş toplumlar olabildiklerini söylemiştir.  “Fakir ülkeler tabii kaynakların yoksunluğundan veya tabiatın çok vahşi olduğundan dolayı değil, doğru tutuma sahip olmadıklarından fakirler; gelişmiş ülkelerin fertlerinde olan insani değerlere sahip ve uygulayıcı fertleri bu değerleri topluma hakim kılacak düzeyde ve sayıda yetiştiremediklerinden fakirler. İşte burada eğitim ve öğretim kurumlarına çok görev düşmektedir. “ diyerek eğitim ve öğretimin gelişmişliğin temelini oluşturduğunu belirtmiştir.

Prof. Dr. Bhattin KARAGÖZOĞLU yazısında, eğitimin aşamalarından bahsederek yeni eğitim düzeninin olması gerekenlerini se şu sözler ile belirtmiştir: “Teknoloji seni beklemez ve her altı ay ila yılda bir kendini yeniler. Ayak uydurabilenler, konuları ne olursa olsun, sürekli ufuklarını geliştirme çabasında olanlar; en önlerde olma şansına sahip olacaklar, kendilerine çalışacaklar ve gerektiğinde kolayca meslek değiştirebileceklerdir.”

Sayın KARAGÖZOĞLU, eğitim düzenimizin; öğrenci kazanımları kaynaklı eğitim düzenine geçmesiyle sağlanacağını belirtmiştir.  “Bu eğitimde önemli olan bizim ne öğrettiğimizden ziyade öğrencinin ne öğrendiğidir. Öğrenciler öğrenmedi=bizler öğretmedi. Bu, eğitimde gerçek bir paradigma değişikliğidir.” diyerek eğitimde farklılıklar meydana getirilmesi gerektiğini savunmuştur.

Makalesinin sonunda sayın KARAGÖZOĞLU, “Toplulumumuzun gelişimini sağlayabilmek için nefsin arzularını, doğrular olarak görüp uygulamaya çalışan değil; doğruları arzu haline getirmeye gayret eden bireyler yetiştirmek zorundayız.” Diyerek eğitmenlerin eğitimde en önemli unsur olduğunu vurgulamıştır.

Makalenin tamamı için tıklayınız