FSMVÜ | 2019 - 2020 Bahar Dönemi Bitirme Projesi Konuları
Duyuru Arşivi
2019 - 2020 Bahar Dönemi Bitirme Projesi Konuları

2019-2020 Bahar Dönemi Bitirme Projesi -1 konuları

Arkadaşlar 2019- 2020 Bahar yarı yılı için verilmesi düşünülen bitirme proje konuları aşağıdaki gibidir, proje alabilecek durumda olan öğrenciler (Bölüm web sayfasındaki Bitirme Projesi Yönergesindeki şartları sağlayan), almak istediği proje konusunu ilgili öğretim elemanı ile görüşüp en geç  (20 Aralık 2019) tarihine kadar Bitirme projesi öneri formunu doldurup gerekli imzalar atıldıktan sonra Öğr. Gör Musa AYDIN' a teslim etmelidirler.

Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanlığı

Duyuru tarihi: 21.11.2019 - 15:39

Prof. Dr. Yılmaz Çamurcu

Enerji Yük Tahmini: (1 ya da 2 öğrenci)

Prof. Dr. Şima Etaner-Uyar

Bilgisayar Oyunlarında Yapay Zeka Uygulamaları: 1 öğrenci

Dr. Öğr. Üyesi Ali Nizam

• İç Mekân Yönlendirme Uygulaması

İç mekân yer belirleme ve kullanıcı yönlendirme için Beacon cihazlarına dayalı bir uygulama geliştirilmesi

Öğrenci sayısı:1

• Video destekli satış sitesi

Teknik elemanı olan şirketler için Video destekli satış işlemlerinin yürütülmesini sağlayan web -mobil uygulaması geliştirilmesi

Öğrenci sayısı:1

Dr. Öğr. Üyesi Ayla Gülcü

Bitirme projesi konuları *

1. Derin Öğrenme ile Doğal dil işleme uygulamaları (Metin datasının işlenerek yapay zeka teknikleriyle sonuç çıkarılması, örneğin olumlu/olumsuz şeklide sınıflandırılması)

*Konular öneri şeklindedir, bu alanlara yakın, öğrencinin belirleyeceği bir konuda da çalışma yapılabilir.

Dr. Öğr. Üyesi Berna Kiraz

Meta-sezgisel yöntemler için görselleştirme aracı:

Bu proje metasezgisel algoritmalardan birinin verilen bir problem için nasıl çalıştığını görselleştirecek bir uygulamanın tasarımını ve uygulanmasını içerir. Ayrıca elde edilen sonuçların ilgili istatiksel sonuçlarının da görselleştirilmesi gerekmektedir. (1-2 öğrenci)

Öğrenci Önerisi:

Yukarıdaki konu başlıkları dışında, makine öğrenmesi, meta-sezgiseller (evrimsel algoritmalar, sürü algoritmaları, vb. ) konularında öğrencinin önereceği bir konu üzerinde de uzlaşma sağlanabilir.

Dr. Öğr. Üyesi Süha Tuna

Hiperspektral görüntü sınıflandırma: 1 öğrenci

Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Gündoğar

Proje adı: Tensor ayrıştırımı kullanarak video arkaplan çıkarımı:

Video görüntülerinin işlenmesinde, özellikle hareketli nesnelerin tespitinde, arkaplan çıkarımı büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada son yıllarda veri ve boyut artışı nedeniyle yaygın olarak kullanılmaya başlayan tensor ayrıştırımı kullanılarak video arkaplan kestirimi yapılacaktır.

Öğrenci sayısı: 1

Dr. Shaaban Sahmoud

Yüz tanıma
Görüntü işleme araçlarını kullanarak görüntülerden ve videolardan gelen yüzleri algılama.

İris Tanıma
Gözün tespit edilmesi ve iris biyometrik kalıbının ondan çıkarılması. Doğrulama uygulamalarında şablonu kullanmak.

Twitter Veri Analizi
Çok sayıda tweet ve twitter kullanıcılarının bilgisini indirmek ve bazı bilgileri tahmin etmek için verileri analiz etmek.

Konuşma tanıma
Bir bilgisayara ya da robota komut vermek için konuşma tanıma kütüphanelerini kullanma (amazon ev asistanı Alexa'nın küçük bir versiyonu)

G/Ç Veri Analizörü
Bir bilgisayardaki giriş ve çıkış verilerini tespit etmek ve bu verilerin şüpheli olup olmadığını tespit etmek için bir yazılım

Öğr. Gör. Musa Aydın

1. NVIDIA GPU’ lar ile paralel algoritma tasarımı ve paralelleştirme:

NVIDIA GPU’ lar ve CUDA programlama dilini kullanarak bir problemin paralel kod geliştirilerek hızlandırılmasını sağlamak. Örnek olarak görüntü işleme (opencv ve cuda kullanarak), evrimsel algoritmalardan bir algoritma kullanılarak optimizasyon gerçekleştirmek.

C / C++ programlama diline hakim olmak,

Öğrenci Sayısı : 1

2. Öğrenci Önerisi

Bir adet öğrencinin yapmayı planladığı ve önereceği proje verilmesi planlanmaktadır, verilecek proje öğrenci ile görüşülüp en fazla iki kişilik bir grup olacak şekilde oluşturulabilir.