FSMVÜ | Mühendislik Fakültesi

FSMVÜ | Çok Amaçlı Seçici Üst-Sezgiseller
Çok Amaçlı Seçici Üst-Sezgiseller

Gerçek dünyadaki birçok sorun karmaşıktır. Bu tür sorunların (genellikle) NP-hard doğası nedeniyle, araştırmacılar ve uygulayıcılar, makul bir süre içinde makul bir çözüm elde etmek için sık sık probleme, özel buluşsal yöntemlere başvururlar. Hiper sezgisel yöntemler, zor hesaplama problemlerini çözmek için doğrudan çözüm alanını aramaktan ziyade bir sezgisel arama alanı üzerinde çalışan metodolojilerdir. Hiper sezgiselliğin temel amaçlarından biri, arama metodolojilerinin genellik düzeyini yükseltmek ve her buluşsal yöntemin gücünü birleştirip diğerlerinin zayıflıklarını telafi ederek algoritmayı otomatik olarak uyarlamaktır. Bu alandaki çoğu araştırma tek amaçlı optimizasyonla sınırlı olduğundan, çok amaçlı hiper sezgisellere yapılan atıflar azdır.

Bu seminerin amacı, çok amaçlı optimizasyon (HHMO'lar) için tasarlanmış hiper sezgisel metodolojilere bir giriş sağlamaktır. Bu bölüm, bu araştırma alanıyla ilgilenen araştırmacıların ve doktora öğrencilerinin bu yöntemleri anlamalarına ve kullanmalarına yardımcı olabilir.

Alanında çok tecrübeli hocamız Doç. Dr. Ender Özcan’ın vereceği seminere katılımlarınızı bekliyoruz.

Etkinlik Türü : Seminer
Yer : FSMVÜ Bilgisayar Youtube hesabı